Tak oto prezentuje się efekt ostatniego wyjazdu na rybki:
Karasie, potocznie zwane "bąkami" najlepiej dusić w śmietanie, jednakże postarałem się stworzyć bardziej włoską i ziołową wariację. Danie podano z purée ziemniaczanym.
Karasia można zamienić dowolną słodkowodną rybą, smacznego!
Składniki (3 porcje):
Ryby:
-4 karasie,
-4 pomidory,
-325g śmietany,
-mąka,
-ząbek czosnku,
-tymianek,
-kilka ziaren pieprzu kolorowego i sól morska,
-100ml oliwy z oliwek extra vergine.
Purée:
-1 kg ziemniaków,
-pół cebuli,
-ząbek czosnku
-koperek,
-świeżo zmielony pieprz i sól morska,
-2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine.
Przygotowanie (ryby):
Ryby wypatroszyć, pozbawić łusek. Dokładnie umyć. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pomidory sparzyć we wrzątku przez minutę, następnie ostudzić.
Zdjąć z pomidorów skórkę, następnie pokroić je w ćwiartki. Wyciąć gniazda nasienne.
Tak przygotowane pomidory wrzucić do blendera łącznie z poszatkowanym czosnkiem, pieprzem, solą i tymiankiem (kilka szczypt w zależności jak intensywnie ziołowy chcemy otrzymać sos). Zmiksować całość. Dodać śmietanę i jeszcze raz zmiksować.
Karasie obtoczyć w mące, rozgrzać oliwę na patelni. Smażyć ryby 2-3 minuty z każdej strony.
Dodać sos z blendera na patelnię, dusić 20 minut na słabym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas przekładając ryby drewnianą łopatką.
Przygotowanie (purée):
Ziemniaki obrać i ugotować, odsączyć z wody.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
Rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek, smażyć minutę, następnie dodać cebulę, smażyć dalej do zeszklenia.
Rozgnieść ziemniaki, dodać czosnek i cebulę, wymieszać masę.
Dodać śmietanę, dalej wymieszać, aż do jednolitej konsystencji.
Poszatkować koperek, udekorować purée.
Pysznie. Tylko zazdrościć takich zdobyczy
OdpowiedzUsuń