niedziela, 22 lipca 2012

Penne z kurczakiem w sosie kurkowym

Pierwsze grzyby już pojawiły się na rynku.
Zachęcam was do spróbowania tego łatwego i szybkiego dania.
Nie ma nic lepszego, niż aromatyczne kurki w sosie śmietanowym w niedzielne, leniwe popołudnie...


Składniki (6 porcji):
- filet z piersi kurczaka, podwójny,
- 500 g. kurek,
- 400 g. penne,
- 250 g. śmietany 30%,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki masła roślinnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine,
- 1 łyżeczka octu winnego, balsamicznego,
- świeżo zmielony pieprz i sól morska,
- tymianek,
- świeży koperek.

Przygotowanie:
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na kilka minut.
W międzyczasie obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę.
Obrać czosnek, bardzo drobno posiekać.
Pokroić pierś kurczaka w 2 cm kostkę.
Na dużej patelni rozgrzać masło i oliwę, na mocnym ogniu smażyć cebulę i czosnek, aż do zeszklenia.
Zmniejszyć ogień, dorzucić do patelni kurczaka i kurki, dalej smażyć około 5 minut, często mieszając składniki.
Zagotować posoloną wodę, ugotować w niej makaron al dente.
Dodać śmietanę do kurek i kurczaka, na małym ogniu dusić ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
Na koniec doprawić potrawę solą, pieprzem, octem balsamicznym i tymiankiem.
Makaron odcedzić, polać sosem, drobno poszatkować koperek do dekoracji.

Smacznego!




1 komentarz:

  1. Nie mogę sobie odmówić zaszczytu i będę autorem pierwszego komentarza na Twoim blogu :)

    Wpraszam się na obiad (jeśli będzie z kurkami)

    OdpowiedzUsuń