wtorek, 24 lipca 2012

Sałatka po prowansalsku

Oto moja propozycja na szybką przekąskę lub smaczny dodatek do obiadu :)

Składniki (6 porcji):
 - dwie średnie cukinie,
- 200 g małych pomidorów lub pomidorków koktajlowych,
- ząbek czosnku,
- garść rukoli,
- garść czarnych oliwek,
- 100 g sera pleśniowego typu lazur,
- zioła prowansalskie,
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine,
- 2 łyżeczki octu balsamicznego,
- świeżo zmielony pieprz i sól morska.



Przygotowanie:
Warzywa umyć. Cukinie pokroić w plasterki, pomidorki przeciąć na pół. Czosnek obrać i drobno posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek, smażyć minutę, następnie dodać cukinię i kontynuować smażenie przez 2 minuty. Dodać pomidorki i dusić całość do miękkości.
Odstawić do ostudzenia.
Po przestudzeniu sałatki dodajemy oliwki, pokrojony w kostkę ser pleśniowy, rukolę, zioła, ocet balsamiczny i wszystko dokładnie mieszamy.

Gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz