Idealna propozycja na spotkania rodzinne lub imprezy u znajomych :)
Składniki (4-6 porcji):
- 1 kg białej kiełbasy surowej,
- 4 duże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka suszonych śliwek kalifornijskich,
- kilka suszonych pomidorów w zalewie z oliwy,
- 150 ml białego wina wytrawnego lub półwytrawnego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine,
- tymianek i rozmaryn,
- świeżo zmielona sól morska i pieprz.
Przygotowanie:
Obmyć kiełbasę, osuszyć papierowymi ręcznikami.
Cebule pokroić w pióra, czosnek drobno posiekać.
Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić czosnek i smażyć minutę na mocnym ogniu, dodać cebulę, smażyć do zeszklenia, nie zmniejszając płomienia.
Dodać kiełbasy, pomidory, śliwki i przyprawy, zalać całość winem i gotować na średnim ogniu do zgęstnienia sosu (spora część wina musi odparować). Następnie przykryć patelnię i zmniejszyć płomień, dusić jeszcze 20 minut.
Przełożyć całość w naczynie żaroodporne, wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz