poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Sałatka nicejska

Jak najprościej opisać sałatkę nicejską?
Jest to mix warzyw, udekorowanych tuńczykiem i anchois.
Oryginalny przepis zawiera surową czerwoną paprykę, szalotki i serca karczochów. Nie używa się gotowanych warzyw.
Podawana z vinaigrette.

Idealna jako zdrowa przekąska lub dodatek do obiadu.

Zastąpiłem tuńczyka wędzonym pstrągiem.




Składniki (6-8 porcji):

Sałatka:
-200 g pomidorków koktajlowych (mogą być zwykłe pocięte w ćwiartki),
-opakowanie mieszanki sałat,
-2 cebule czerwone,
-szklanka czarnych oliwek,
-4 jajka gotowane na twardo,
-pół pstrąga wędzonego,
-kilka kaparów marynowanych w occie winnym,
-kilka anchois,
-świeżo zmielony pieprz i sól morska.

Vinaigrette:
-100ml oliwy z oliwek extra vergine,
-2 łyżki octu balsamicznego,
-2 ząbki czosnku.


Przygotowanie:
Pomidorki przekroić na pół, sałatę porwać, cebule pokroić w piórka, jajka ugotować i pokroić w ćwiartki, pstrąga "obrać" na małe kawałki.
Wszystkie składniki włożyć do dużej misy i wymieszać z sosem vinaigrette.

Smacznego!



1 komentarz: