sobota, 11 sierpnia 2012

Pizza na cienkim i kruchym cieście

Inspiracją dla tego posta jest pizza, którą jadłem kilka lat temu w Dolomitach, w okolicach miejscowości Cortina D'Ampezzo.

Wolę sam przygotować taki posiłek niż iść do pizzerii i dostać ciepłą "kluchę" ciasta z dodatkami i sosami.

Sosy zastąpiłem oliwą, która uwydatnia smak upieczonych składników pizzy.
Pizza przygotowana w sposób tradycyjny, czyli ciasto posmarowane sosem pomidorowym.




Składniki (dwie pizze o średnicy ok. 30 cm):

Ciasto:
-500 g mąki pszennej (typ 650,750 lub 850),
-350 ml letniej wody,
-10 g suszonych drożdży,
-łyżeczka soli, cukru i oliwy.

Sos pomidorowy do ciasta:
-2 pomidory,
-125 ml przecieru pomidorowego,
-ząbek czosnku,
-kilka ziaren kolorowego pieprzu,
-kilka listków świeżej bazylii,
-dwie szczypty majeranku suszonego,
-dwie łyżki oliwy z oliwek extra vergine,
-szczypta soli morskiej.

Oliwa z ziołami:
-100 ml oliwy z oliwek extra vergine,
-ząbek czosnku,
-łyżeczka tymianku i rozmarynu.

Dodatki do pizzy:
Dodatki można dowolnie modyfikować, podaję tutaj składniki zużyte do upieczenia dwóch pizz:
-200 g pieczarek,
-200 g salami,
-średnia cukinia,
-papryka zielona,
-papryka czerwona,
-kilka suszonych pomidorów w zalewie,
-kulka mozzarelli,
-suszony majeranek,
-świeża bazylia do dekoracji,
-cebula.

Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę przesiać, wymieszać wodę z drożdżami, odstawić na 5 minut.
Wymieszać wszystkie składniki ciasta za pomocą miksera lub ręcznie.
Przykryć masę w naczyniu wilgotną ściereczką, odstawić na 2 godziny.
Podsypać blat mąką, uformować ciasto w dwie kulki, przykryć wilgotną ściereczką jeszcze na 0,5 godziny.

Sos pomidorowy:
Pomidory sparzyć we wrzątku przez minutę, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, na koniec pozbyć się gniazd nasiennych.
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować do uzyskania gęstej masy.
Schłodzić w lodówce.

Oliwa:
Czosnek obrać i rozgnieść w prasce. Zioła rozetrzeć w dłoniach, dodać wszystko do oliwy.

Pizza:
Składniki pizzy pokroić wedle uznania ;)

Rozwałkować kulki ciasta, blachę wysmarować oliwą, rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Posmarować ciasto sosem pomidorowym. Dodać resztę składników pizzy.
Wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut.
W międzyczasie pokroić w kostkę suszone pomidory i mozzarellę, wymieszać ze sobą, dodać 5 minut przed końcem pieczenia.
Udekorować pizzę bazylią.

Smacznego!

Uwaga: Czas i temperatura pieczenia dotyczy piekarnika z funkcją nawiewu i grzania od dołu.
Jeśli piekarnik nie posiada takich funkcji, rozgrzać go do 230 stopni i piec pizzę 20-30 minut.
Najlepszą metodą sprawdzenia czy pizza się upiekła jest obserwowanie jej brzegów (jeśli są mocno zarumienione, to znaczy, że można gości i domowników zapraszać do stołu).


3 komentarze:

  1. Spróbuj kiedyś dodać semolinę zamiast części mąki!

    A pizza wygląda przesmacznie. Moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna :-) A zdjęcia boskie, aż zrobiłam się głodna!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowa- najlepsza;) Apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń