Wolę sam przygotować taki posiłek niż iść do pizzerii i dostać ciepłą "kluchę" ciasta z dodatkami i sosami.
Sosy zastąpiłem oliwą, która uwydatnia smak upieczonych składników pizzy.
Pizza przygotowana w sposób tradycyjny, czyli ciasto posmarowane sosem pomidorowym.
Składniki (dwie pizze o średnicy ok. 30 cm):
Ciasto:
-500 g mąki pszennej (typ 650,750 lub 850),
-350 ml letniej wody,
-10 g suszonych drożdży,
-łyżeczka soli, cukru i oliwy.
Sos pomidorowy do ciasta:
-2 pomidory,
-125 ml przecieru pomidorowego,
-ząbek czosnku,
-kilka ziaren kolorowego pieprzu,
-kilka listków świeżej bazylii,
-dwie szczypty majeranku suszonego,
-dwie łyżki oliwy z oliwek extra vergine,
-szczypta soli morskiej.
Oliwa z ziołami:
-100 ml oliwy z oliwek extra vergine,
-ząbek czosnku,
-łyżeczka tymianku i rozmarynu.
Dodatki do pizzy:
Dodatki można dowolnie modyfikować, podaję tutaj składniki zużyte do upieczenia dwóch pizz:
-200 g pieczarek,
-200 g salami,
-średnia cukinia,
-papryka zielona,
-papryka czerwona,
-kilka suszonych pomidorów w zalewie,
-kulka mozzarelli,
-suszony majeranek,
-świeża bazylia do dekoracji,
-cebula.
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać, wymieszać wodę z drożdżami, odstawić na 5 minut.
Wymieszać wszystkie składniki ciasta za pomocą miksera lub ręcznie.
Przykryć masę w naczyniu wilgotną ściereczką, odstawić na 2 godziny.
Podsypać blat mąką, uformować ciasto w dwie kulki, przykryć wilgotną ściereczką jeszcze na 0,5 godziny.
Sos pomidorowy:
Pomidory sparzyć we wrzątku przez minutę, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, na koniec pozbyć się gniazd nasiennych.
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować do uzyskania gęstej masy.
Schłodzić w lodówce.
Oliwa:
Czosnek obrać i rozgnieść w prasce. Zioła rozetrzeć w dłoniach, dodać wszystko do oliwy.
Pizza:
Składniki pizzy pokroić wedle uznania ;)
Rozwałkować kulki ciasta, blachę wysmarować oliwą, rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Posmarować ciasto sosem pomidorowym. Dodać resztę składników pizzy.
Wstawić do piekarnika i piec 15-20 minut.
W międzyczasie pokroić w kostkę suszone pomidory i mozzarellę, wymieszać ze sobą, dodać 5 minut przed końcem pieczenia.
Udekorować pizzę bazylią.
Smacznego!
Uwaga: Czas i temperatura pieczenia dotyczy piekarnika z funkcją nawiewu i grzania od dołu.
Jeśli piekarnik nie posiada takich funkcji, rozgrzać go do 230 stopni i piec pizzę 20-30 minut.
Najlepszą metodą sprawdzenia czy pizza się upiekła jest obserwowanie jej brzegów (jeśli są mocno zarumienione, to znaczy, że można gości i domowników zapraszać do stołu).
Spróbuj kiedyś dodać semolinę zamiast części mąki!
OdpowiedzUsuńA pizza wygląda przesmacznie. Moje smaki.
Pyszna :-) A zdjęcia boskie, aż zrobiłam się głodna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Domowa- najlepsza;) Apetyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń